Sertifikacija i izrada energetskih pasoša zgrada

Energetsko sertifikovanje zgrada je utvrđivanje energetskih karakteristika zgrada i zakonska je obaveza. Na osnovu utvrđenih podataka energetskim sertifikovanjem izrađuje se Energetski pasoš.

Sertifikovanje se izvodi na osnovu glavnog projekta iz kojeg se uzimaju podaci, proveravaju na zgradi i unose u proračun za energetsku efikasnost zgrade po kojem se izrađuje Energetski pasoš zgrade. Elaboratom energetske efikasnosti koji je sastavni deo Projekta za građevinsku dozvolu u nekim slučajevima nije prikazano pravo stanje zato je neophodno utvrditi pravo stanje na zgradi.

Razlozi za to mogu biti:

  1. Projektom nisu dobro definirani materijali ili način gradnje.
  2. Izvođači koriste lošije materijale od onih definiranih projektom.
  3. Izvođači ne izvode radove po pravilima struke i samim time nastaju greške u konstrukciji zgrade koje utiču na energetska svojstva.

Greške u projektu, izboru materijala i načinu gradnje postanu vidljive tokom eksploatacije zgrada. Obzirom na prethodno navedene moguće uzroke neadekvatne gradnje trebalo bi pri izradi energetskog sertifikata razmisliti o ispitivanju zgrade prie izrade sertifikata. Postoje različite metode ispitivanja i merenja parametara koji utječu na energetsku efikasnost zgrade.

Sa nama je najlakše graditi. Proverite zašto!

KONING d.o.o.
Danila Kiša 7
21000 Novi Sad
Republika Srbija

Tel: 00381 (0)21 4725 472
Fax: 00381 (0)21 4725 473

E-mail: nenadkoning@gmail.com
Web: http://www.koning.rs